PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie OVO Cirque du Soleil ★★★★

woensdag 13 maart 2024Lotto Arena Merksem

OVO

Met haar spektakel ‘OVO’ weet Cirque du Soleil je via een combinatie van muziek, kostuums, dans, beweging en circusacts van wereldklasse moeiteloos mee te nemen in een wonderlijke wereld waar je je oren en ogen volop de kost mag geven: de fantastische wereld van de insecten. Dankzij de grenzeloze creativiteit van kostuumontwerpster Liz Vandal worden de artiesten getransformeerd tot kakkerlakken, sprinkhanen, vlinders en libellen en krijg je als publiek een unieke inkijk in hun biotoop. ‘OVO’ is dan ook een optreden dat live-concert, theater en circus combineert tot een familievoorstelling waar jong en oud van kunnen genieten; een voorstelling over de komst van een ei.

Schrijfster, choreografe en regisseur Deborah Colker ontwierp deze show rond de idee dat een vreemde (een vlieg) plots een ei als ‘raar voorwerp’ binnenbrengt in de wereld van de insecten. Meester Flippo, de kleurrijke en ietwat excentrieke leider van de gemeenschap, wil dit vreemde object bemachtigen en stuurt het lieveheersbeestje af op de vlieg om hem af te leiden door hem te verleiden. De vonk slaat over en de vlieg staat voor de hartverscheurende keuze tussen de liefde voor het lieveheersbeestje en zijn zorg voor het ei. Daar komt nog eens bij dat ons lieveheersbeestje over een behoorlijk temperament beschikt en zich niet zomaar gewonnen geeft. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een komisch mimespel dat de lijm vormt tussen de verschillende acts. 

Het toneeltje dat op deze manier ontstaat is tijdloos en overschrijdt generaties en culturen. Of je nu zes of zesenzestig bent, de visuele humor en de geluidjes van Meester Flippo in zijn interactie met de vlieg zijn gewoonweg geestig. De visuele humor werkt en leidt probleemloos de aandacht af van het feit dat men het podium aan het ombouwen is voor de volgende act zonder dat daarbij de voorstelling stilvalt. Het is tevens het ideale moment voor wat extra publieksinteractie en als toeschouwer kan je extra genieten van de geweldige kostuums. 

Tussen al de rivaliteit en liefdesperikelen door zijn er werkelijk verbluffende acts, volledig in het thema van de insectenwereld. De Tissue Act is bij ‘OVO’ meer dan alleen gracieuze luchtacrobatie waarbij een vrouwelijke artieste fysieke kracht demonstreert hangend aan een zeiden doek. Hier wordt het de vlinder die ontwaakt uit haar cocon en zich met vallen en opstaan  ontpopt tot een van de sierlijkste insecten. De handstand-act is verpakt als een sierlijke libel die aan de rand van een vijver badend in het zonlicht zijn lichaam in allerlei posities draait terwijl hij steunt op één poot. De bewegingen zijn zo vloeiend en elegant dat je bijna vergeet hoe verschrikkelijk veel kracht en vaardigheid deze act  wel vraagt van de artiest. 

En daarin schuilt een deel van de schoonheid van deze voorstelling: je wordt zo meegezogen in de fantastische wereld van ‘OVO’ dat je vol verwondering zit te kijken naar het beeld dat je krijgt en je vergeet wat een bovenmenselijke prestatie er wordt neergezet. De spin speelt haar rol met zoveel charme en verleidingskracht dat je vergeet dat ze haar lichaam in onnatuurlijke houdingen buigt tijdens haar contortionisme-act. De drie ‘vlooien’ springen tijdens de Chinese Mast zo vrolijk van de ene paal naar de andere dat het lijkt op insecten die van de ene grasspriet naar de andere huppen om vervolgens weer een stukje naar beneden te glijden … tot je je realiseert dat het acrobaten zijn die je aan het werk ziet en een extra bewondering krijgt voor hun prestatie. 

Acrobatie, trapeze, trampoline, haarhangen en een hele reeks andere acts krijgen in ‘OVO’ een dierlijk tintje mee en worden telkens passend begeleid door livemuziek van de hand van Berna Ceppas. Die blijft in zijn composities trouw aan zijn Braziliaanse wortels en dat vertaalt zich in een lekkere Latin-sound, het ritme van de bossanova  en heel wat aandacht voor percussie. En zo blijkt de insectenwereld van ‘OVO’ een heel gracieuze, diverse, warme, swingende en spectaculaire wereld te zijn die op zijn kop kan komen te staan door de komst van … een ei. 

< Sascha Siereveld >


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter